Berichten

Zenuwen onder controle

Bij een test- of examensituatie komen vaak stress en zenuwen voor. Gezonde spanning is goed, maar laat het niet de overhand krijgen. Met deze tips hou je de controle.

Het theoriecertificaat

  1. Zorg dat je goed voorbereid bent. Je kent niet alleen de lesstof van a tot z, maar bedenkt ook vast hoe je met eventuele zenuwen omgaat.
  2. Neem eerdere examensituaties als voorbeeld. Hoe gingen die? Wat ging goed en wat ging niet goed? Wat kun je deze keer doen om ervoor te zorgen dat het nu wel goed gaat?
  3. Besteed wat aandacht aan je ademhaling. Dit zorgt voor zuurstof voor de hersenen, zodat je helderder kunt denken. En het leidt je af van eventuele zenuwen.
  4. Zorg dat je weet waar je moet zijn en hoe je er moet komen. Ga op tijd van huis, zodat je in ieder geval niet te laat komt.
  5. Denk vooral aan het positieve resultaat dat je wilt behalen. Als je de nadruk teveel op het negatieve legt, dan is de kans groot dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren.

Het rij-examen
Volg de adviezen bij het theoriecertificaat. En gebruik deze tips:

  1. Zorg dat je voldoende rijlessen hebt gevolgd, zodat je je zeker voelt in de auto. Natuurlijk let je Go-Mar rij-instructeur hier op.
  2. Kies een datum in een voor jou rustige periode. Dan kun je focussen op het afrijden en wordt je niet afgeleid door andere drukke verplichtingen.
  3. Draag nette maar ook makkelijke kleding die niet knelt. Zorg dat je al vaker gereden hebt met de schoenen die je aantrekt.
  4. Je hoeft geen gesprekken met de examinator op gang te houden. Waarschijnlijk is de examinator geconcentreerd op het beoordelen van jouw rijvaardigheid. Richt je daar zelf ook op.
  5. Laat je niet uit het veld slaan als je een foutje maakt. Herstel je fout zelf zo snel mogelijk en ga met frisse moed verder. Iedereen maakt weleens een foutje, het betekent niet automatisch dat je dan zakt.